Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σας ενημερώνουμε για το αίτημα των διδασκόντων και της Διεύθυνσης του σχολείου προς το Δήμο:


ΘΕΜΑ:
ΑΙΤΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Κατά την συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου της Σχολικής μας μονάδας, την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, με την συμμετοχή της Δ/ντριας κας Μαρίας Πυργέρου, του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Αντιδημάρχου, υπεύθυνου Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Δήμου Μαρκοπούλου, κου Γεώργιου Καβασακάλη, συζητήθηκε εκτενώς η ανάγκη δημιουργίας στο χώρο του σχολείου μόνιμου εργαστηρίου Πληροφορικής σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν μετά την πρόσφατη θεσμοθέτηση από το ΥΠΠΕΘ του Ενιαίου Τύπου Δημοτικού Σχολείου και την ένταξη ήδη από το σχ. έτος 2016-2017 του γνωστικού αντικειμένου της Πληροφορικής στο Αναλυτικό Πρόγραμμα σύμφωνα με την Φ12/657/70691/Δ1/26-04- 2016 Υπουργική Απόφαση.
Σε αυτή την κατεύθυνση, και με πρωτοβουλία του Δημάρχου του Δήμου Μαρκοπούλου, κου Σωτήρη Μεθενίτη και της Αντιδημάρχου, κας Μαρίας Κιμπιζή, έγινε στο σχολείο μας δωρεά 13 laptops με σκοπό να γίνει εφικτή η διδασκαλία της Πληροφορικής στους μαθητές μας. Ωστόσο, εξ’ αιτίας της έλλειψης μόνιμου και σταθερού χώρου εγκατάστασης αυτού του τόσο ακριβού αλλά και ευαίσθητου εξοπλισμού, προέκυψαν ζητήματα που κατέστησαν πρακτικά αδύνατη την χρησιμοποίησή του αφού τα 13 laptops έπρεπε να μεταφέρονται από αίθουσα σε αίθουσα ανά διδακτική ώρα (45΄) και να φορτίζονται εκ νέου έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να τα χρησιμοποιούν. Αυτή η αντικειμενική δυσκολία κατέστησε την μετακίνησή τους τόσο δύσκολη όσο και επικίνδυνη αφού οι μαθητές μαζί με την εκπαιδευτικό ήταν επιφορτισμένοι με την ευθύνη μεταφοράς των φορητών υπολογιστών συχνά μαζί με τα καλώδια ή και τον υπόλοιπο εξοπλισμό απαραίτητο για την λειτουργία τους.
Η κατάσταση αυτή συζητήθηκε και με τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων του Σχολείου και ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει ένας σταθερός και μόνιμος χώρος εγκατάστασης των φορητών υπολογιστών για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εργαστηρίου Πληροφορικής σε αποκατάσταση μάλιστα του εργαστηρίου το οποίο υπήρχε στο χώρο του Σχολείου μας από την κατασκευή του από τον ΟΣΚ το 1993 και καταργήθηκε το 2012-13 με σκοπό να επεκταθούν οι αίθουσες του ισογείου.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας μετά από λεπτομερείς συζητήσεις με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Πληροφορικής κα Ελευθερία Μιχαλάκη, τον Σύμβουλο Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Αν. Αττικής Δρ. Βασίλη Κανίδη καθώς και αυτοψίες των διαθέσιμων χώρων τόσο από τους
προαναφερθέντες αρμόδιους όσο και από τον Αντιδήμαρχο κο Γεώργιο Καβασακάλη αλλά και άλλους εμπειρογνώμονες, ΑΙΤΕΙΤΑΙ την διαίρεση της αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος εργαστηρίου Πληροφορικής ο οποίος να
πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας αλλά και να δημιουργεί την μόνιμη εκείνη και σταθερή κτιριακή υποδομή που θα επιτρέψει στην σχολική μας μονάδα να επωφεληθεί της πρόθεσης του ΥΠΠΕΘ να εμπλουτίσει τα σχολεία που διαθέτουν εργαστήριο Πληροφορικής και με σύγχρονο εξοπλισμό Ρομποτικής από το 2017-2018. Είναι μια
ευκαιρία αναβάθμισης του Σχολείου αλλά και συμμετοχής και εξοικείωσης των μαθητών μας στην τεχνολογία του 21ου αιώνα την οποία θεωρούμε απαραίτητη για την μετέπειτα γνωστική εξέλιξή τους.
Η συγκεκριμένη πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων στηρίζεται επιπλέον και στο γεγονός ότι η αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων λειτουργεί πια σαν αίθουσα διδασκαλίας και, σύμφωνα με τις ανάγκες του Σχολείου μας, θα συνεχίσει να λειτουργεί έτσι για τουλάχιστον τα επόμενα 5-6 χρόνια. Αν στη διάρκεια αυτών των ετών οι μαθητές μας στερηθούν του δικαιώματός τους να διδαχθούν επαρκώς την Πληροφορική θα είναι —σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες του Συμβουλίου της Ευρώπης —πρακτικά αναλφάβητοι.
Η καταλληλότητα της αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, μετά την διαίρεσή της, για εργαστήριο Πληροφορικής προσυπογράφεται και από τον Σύμβουλο Πληροφορικής Δρ.Βασίλη Κανίδη, όπως προαναφέραμε, σε σχετική επιστολή του προς τη σχολική μας μονάδα με αρ. Πρωτοκόλλου Εις. Εγγράφων 58/06-02- 17. Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, η αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία εργαστηρίου Πληροφορικής λόγω των παρακάτω πλεονεκτημάτων της:
1. Φωτεινότητα και ασφάλεια για τους μαθητές αφού βρίσκεται στον ισόγειο χώρο του Σχολείου μαζί με τις άλλες αίθουσες —άρα, τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες.
2. Ήδη υπάρχουσα πόρτα εισόδου-εξόδου σε αυτήν, ανεξάρτητα από τις άλλες αίθουσες.
3. Ευκολία περαιτέρω καλωδίωσης λόγω ήδη υπάρχουσας υποδομής στον χώρο.
4. Χαμηλό κόστος δαπάνης για το Δήμο αφού η διαδικασία χωρισμού της αίθουσας θα γίνει με απλά υλικά σε ήδη διαμορφωμένο χώρο.
5. Οικονομία χρόνου αφού η διαδικασία θα είναι γρήγορη και θα βασίζεται σε σχετικά απλή μελέτη.
Ως εκ τούτου, Η Δ/ντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3 ου Δ.Σ. Μαρκοπούλου ομόφωνα, ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ την διαίρεση της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου μας και την δημιουργία ανεξάρτητου Εργαστηρίου Πληροφορικής με σκοπό οι μαθητές όλων των τάξεων της σχολικής μας μονάδας να αποκομίσουν τα μέγιστα από το γνωστικό αυτό αντικείμενο, η γνώση του οποίου θα τους καταστήσει ικανούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του 21 ου αιώνα σαν ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες.
Η Δ/ΝΤΡΙΑ
Μαρία Πυργέρου
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
Παπαλέξη Έλενα
Κατσιούλης Κων/νος
Μαλατάνος Γεώργιος
Γέγου Μαρία
Φουντούλη Άννα
Επαμεινώνδα Δέσποινα
Γάτσιου Σπυριδούλα
Μιχαλάκη Ελευθερία
Χωριανοπούλου Αικατερίνη
Στανίτσα Θάλεια
Τόλλου Μαρία
Βογιατζή Πηνελόπη
Βαζαλούκα Βασιλική

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου