Σάββατο 4 Απριλίου 2020

To μήνυμα της ημέρας - Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων


Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους. (πηγή:http://athina984.gr/)


Με αφορμή την ημέρα, ας θυμηθούμε ένα απόσπασμα από το έργο το "Μάγκας" (κυκλοφορεί από διάφορους εκδοτικούς οίκους) της Πηνελόπης Δέλτα.
Η Πηνελόπη Δέλτα δε χρειάζεται συστάσεις. Μια ρομαντική γυναίκα που μισούσε τον πουριτανισμό και μια υπέροχη συγγραφέας που αγαπούσε τον δημοτικισμό. Ένα διαχρονικό σύμβολο για τη νέα Νέα Ελληνική Ιστορία. 

Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αρχές του 20ου αιώνα: στο όμορφο σπίτι μιας πολυμελούς ελληνικής οικογένειας ζει ο Μάγκας, ένα πανέξυπνο, αλλά ατίθασο σκυλάκι φοξ τεριέ. Μέσα από τα μάτια του παρακολουθούμε τις διασκεδαστικές του περιπέτειες: τις αταξίες του, τα παιχνίδια του, τις παρεξηγήσεις που γεννούν οι διαφορές ανάμεσα στη σκυλίσια αντίληψη και τους κανόνες του ανθρώπινου πολιτισμού. Όταν ο Μάγκας αποδράσει από την ασφάλεια του σπιτιού του προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία, θα περιπλανηθεί στις φτωχογειτονιές της Αλεξάνδρειας θα γνωρίσει έναν αδέσποτο σκύλο, με διαφορετική κοσμοθεωρία, τον Αφράτο θα ωριμάσει και θα αναλάβει μια ηρωική αποστολή.  

"Γιατί άραγε να είναι περιφρονητικό να σε πουν ζώο; Γιατί είναι προσβολή να είσαι τετράποδο; Ή μήπως ο αριθμός των ποδαριών κάνει την αξία των ζωντανών; Ή μήπως εμείς δεν αισθανόμαστε; Δεν κρίνομε; Δεν αγαπούμε; Δεν πονούμε το ίδιο, αν όχι και περισσότερο από τους ανθρώπους;
(...)αποφάσισα να σας πω μερικές ιστορίες της ζωής μου για να δείτε, όχι μόνο πόσο άδικοι είστε εσείς οι άνθρωποι, αλλά και να πειστείτε πως εσείς είστε υποδεέστερα όντα από μας, αφού εσείς δεν έχετε την ικανότητα να μας καταλάβετε, ενώ εμείς σας εννοούμε πάντα μ' ένα σας μονάχα βλέμμα, με μία σας κίνηση, ακόμα και από τον τόνο της φωνής σας, αδιάφορο τι γλώσσα μιλάτε."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου