Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Απάντηση της διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας στην επιστολή του Συλλόγου που προηγήθηκε:


Αξιότιμε κε Σπυρόπουλε, αγαπητά μέλη του Συλλόγου Γονέων,
Σε απάντηση της επιστολής σας την οποία μας επιδώσατε την Τρίτη 20-12- 2016, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:
1. Δεν υφίσταται θέμα εκφοβισμού μικρότερων παιδιών από μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου. Τα περιστατικά στα οποία ενδεχομένως αναφέρεστε αφορούν
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παιδάκια της Α’ τάξης τα οποία ενίοτε πειράζουν και προκαλούν τα μεγαλύτερα παιδιά και δη τους μαθητές φυλετικών μειονοτήτων που φοιτούν στο σχολείο. Τόσο η Δ/νση του Σχολείου όσο και οι εκπαιδευτικοί έχουμε φροντίσει να αντιμετωπίσουμε τα ελάχιστα αυτά φαινόμενα με παιδαγωγικό τρόπο. Το πρόγραμμα «υιοθεσίας» των μικρότερων παιδιών από μεγαλύτερα δε θα λειτουργήσει τη φετινή χρονιά για λόγους που έχει κρίνει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου. Επίσης, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι το Σχολείο μας λειτουργεί με βάση τις αξίες της ισότητας και της ισονομίας για όλους τους μαθητές του ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.


2. Τα φαινόμενα απώλειας αντικειμένων αφορούν περισσότερο τους γονείς παρά το
Σχολείο. Και αυτό επειδή, θεωρούμε, αποτελεί πρόκληση την εποχή της οικονομικής κρίσης που η πλειοψηφία των μαθητών και των οικογενειών τους βιώνει, να έρχονται παιδιά στο σχολείο φέρνοντας μαζί τους μια μικρή «περιουσία» σε αντικείμενα. Αυτό ουδόλως δεν δικαιολογεί, φυσικά, την αυθαίρετη αφαίρεση αυτών των αντικειμένων από άλλους, όμως, πιστεύουμε, ότι δημιουργεί ένα περιβάλλον ανισότητας τόσο μέσα στο σχολείο όσο και στη συγκεκριμένη τάξη— το οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το Σχολείο να προβεί σε στοχοποιήσεις μαθητών/τριών μόνο με ενδείξεις και σχόλια άλλων μαθητών ακριβώς επειδή η σχολική κοινότητα οφείλει να προστατεύει όλα τα μέλη της από την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό και δεν μπορεί να διορθώνει το ένα λάθος με ένα άλλο, σοβαρότερο. Στην περίπτωση που πολύτιμα αντικείμενα (tablets, Psps κτλ.) χάνονται κατά τη διάρκεια επισκέψεων και σχ. εκδρομών, τότε το σχολείο ουδεμία ευθύνη φέρει για κάτι που επανειλημμένως έχει τονίσει: ότι δηλ. οι μαθητές ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να έχουν μαζί τους αντικείμενα τα οποία κινδυνεύουν να απωλέσουν κατά την διάρκεια της εκδρομής. Αν αυτό συμβαίνει, είναι με αποκλειστική ευθύνη των γονέων ακριβώς επειδή πρώτιστη ευθύνη του Σχολείου και των εκπαιδευτικών είναι η ασφάλεια των μαθητών και ΟΧΙ των αντικειμένων που φέρουν μαζί τους ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ των κανονισμών του Σχολείου.


3. Η τήρηση των κανονισμών του Σχολείου είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί
τελευταία τόσο τη Δ/νση όσο και τον Σύλλογο Διδασκόντων. Η έγκαιρη πρωινή
προσέλευση των μαθητών μας, για παράδειγμα, είναι ένα διαρκές ζητούμενο το οποίο ταλαιπωρεί τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους συνεπείς μαθητές. Ακριβώς επειδή η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών είναι τόσο νομοθετικά κατοχυρωμένη όσο και λειτουργικά επιβεβλημένη για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της σχολικής μονάδας και συνεχώς καταστρατηγείται, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Σχολείο θα επιμείνει στην τήρηση αυτού του κανονισμού κλείνοντας την πόρτα του από αύριο 21/12/2016 ακριβώς στις 8.10’—όπως ορίζει το Π.Δ. 201/1998.


4. Όσον αφορά στη διανομή του Δεκατιανού, πρέπει να σας τονίσουμε ότι το δεκατιανό μοιράζεται κατά τάξεις και οι μαθητές που έχουν φέρει την αντίστοιχη δήλωση το παίρνουν κανονικά. Υπάρχουν παιδιά τα οποία ζητούν διπλή μερίδα και, εφ’ όσον υπάρχει, διατίθεται αυτή από το γραφείο Διδασκόντων και όχι από το κυλικείο. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έγινε διανομή χυμών από το κυλικείο στο σχόλασμα ακριβώς επειδή είχε προηγηθεί σύσταση προς τα παιδιά να μην πετούν τις συσκευασίες στο προαύλιο— κάτι που κάποιοι μαθητές δεν τήρησαν. Θα ήθελα να επισημάνω, επίσης, ότι οι τροφές που μοιράζονται στο σχολείο είναι εγκεκριμένες τροφές οι οποίες δεν επιβαρύνουν υπερβολικά θερμιδικά τα παιδιά ακόμα και αν καταναλώσουν περισσότερη ποσότητα. Αντίθετα, εκείνο που με λύπη παρατηρούμε στα διαλείμματα, κάποια παιδιά καταναλώνουν τροφές εντελώς ακατάλληλες γι αυτά με τις οποίες δεν χορταίνουν αρκετά ή έρχονται στη σίτιση του Ολοήμερου Σχολείου ΧΩΡΙΣ ΦΑΓΗΤΟ. Στις περιπτώσεις αυτές οι συνάδελφοι με καλή διάθεση και με σκοπό να μην απομονώσουν κάποια παιδιά δίνουν φαγητό από το περίσσευμα του δεκατιανού μας. Εάν κάποιοι γονείς δεν επιθυμούν να το παίρνουν τα παιδιά τους καθόλου—δεν έχουν παρά να το δηλώσουν στο σχολείο. Σε κάθε περίπτωση δε δεχόμαστε παρατηρήσεις για μια δράση η οποία έχει αμέριστα βοηθήσει την πλειονότητα των μαθητών και τις οικογένειές τους σε αυτή την δύσκολη για όλους συγκυρία. Ο Σύλλογος Γονέων είναι ευπρόσδεκτος να χρησιμοποιήσει ποσότητες του δεκατιανού που περισσεύουν. Το Σχολείο ήδη έχει μεριμνήσει με διακριτικό τρόπο να διαθέτει ποσότητες αυτών των τροφίμων σε οικογένειες που τις έχουν πραγματική ανάγκη. Θεωρούμε ότι το δεκατιανό είναι προνόμιο των μαθητών μας και λυπούμαστε πραγματικά αν κάποιοι γονείς δεν το βλέπουν έτσι αλλά διατηρούμε το δικαίωμα σα Σχολείο να διαθέτουμε το απόθεμα των τροφίμων μας όπως κρίνουμε εμείς καλύτερο.


Προσβλέποντας στην συνέχεια της καλής μας συνεργασίας, σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2017.
Με εκτίμηση,
Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 3ου Δ.Σ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου