Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ 
ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2015-2016

Αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα που γιορτάζουμε το τέλος της χρονιάς, θα θέλαμε ως ΔΣ του Συλλόγου μας να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση του τι πετύχαμε και τι δεν πετύχαμε.
Δεν ήταν μια ουδέτερη χρονιά, καθώς οι δυσκολίες για τη δημόσια Παιδεία είναι πολλές και ο δικός μας ρόλος για συμπλήρωση του εκπαιδευτικού ζητήματος με το «κάτι παραπάνω», τελικά μετατρέπεται σε ρόλο εξασφάλισης των απαραιτήτων για την καλή λειτουργία του σχολείου.
Η χρονιά μπήκε δύσκολα με ελλείψεις εκπαιδευτικών για τη στελέχωση ακόμη και του βασικού προγράμματος του σχολείου, ενώ το ολοήμερο λειτούργησε μόνο το ένα από τα 3 τουλάχιστον τμήματα που θα έπρεπε να έχουμε βάσει της ζήτησης (85 παιδιά). Τέλος η πρώτη δημοτικού είχε 28 μαθητές, κάτι που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό.
Ο εξοπλισμός του σχολείου είχε αρκετά προβλήματα, όπως ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, χαλασμένα φωτοτυπικά, ασανσέρ σε αχρηστία λόγω μηδενικής συντήρησης.
Από τον Οκτώβριο ο Σύλλογός μας προέβη σε αιτήματα για την αποκατάσταση κάποιων από αυτά τα θέματα προς το Υπουργείο και  τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Παιδείας,  αλλά και προς τις Δημοτικές Αρχές.
Δυστυχώς κατά τη διάρκεια του έτους, το μόνο που επισκευάστηκε ήταν ένα φωτοτυπικό μηχάνημα. Ακόμη και τα επανειλημμένα αιτήματά μας για την επιδιόρθωση του ασανσέρ λόγω των τραυματισμών μαθητών, δυστυχώς ούτε καν απαντήθηκαν.
Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους αντιμετωπιζόμαστε κατ’αυτόν τον τρόπο από τις αρχές, ευελπιστούμε όμως ότι με τη συνεπή και καθαρή στάση μας, να καταφέρουμε να συνεργαστούμε κάποια στιγμή, τουλάχιστον με τις τοπικές Δημοτικές Αρχές.
Στη διάρκεια όμως του ίδιου έτους, ο Σύλλογος, ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ;
ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ;
Ακούστε τα λοιπόν:
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΤΕ καλωδίωση στις αίθουσες του ισογείου για internet, ΔΙΟΡΘΩΣΑΤΕ και επεκτείνατε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΑΤΕ έναν επιπλέον υπολογιστή, ΑΓΟΡΑΣΑΤΕ έναν καινούργιο προβολέα για το σχολείο.
Εκτός αυτών, ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΑΤΕ για τις στολές των παιδιών που αντιπροσώπευσαν το σχολείο στα χορευτικά τους και ΕΚΔΟΣΑΤΕ νέα βιβλία των παιδιών της Γ’ δημοτικού, του τμήματος του κου Μαλατάνου, του οποίου το μεράκι έχει δημιουργήσει μια θετική παράδοση τέτοιων εκδόσεων τα τελευταία χρόνια. ΟΡΓΑΝΩΣΑΤΕ το Παζάρι και τη γιορτή των Χριστουγέννων και των Αποκριών, ΟΡΓΑΝΩΣΑΤΕ την αστρονομική παρατήρηση που έγινε στο προαύλιό μας, ΟΡΓΑΝΩΣΑΤΕ την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Ο Γλάρος Ιωνάθαν», ΟΡΓΑΝΩΣΑΤΕ τη θεατρική παράσταση «Οι καλλικάντζαροι και η Αγέλαστη Πολιτεία» στην οποία έπαιξαν τα ίδια τα παιδιά ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΤΕ  35 κούτες υλικά για τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη.και φυσικά ΟΡΓΑΝΩΣΑΤΕ την υπέροχη ημερίδα με την παρουσίαση των βιβλίων, που νομίζουμε ότι ήταν η κορωνίδα αυτών για τα οποία έπρεπε να δουλεύουμε ως γονείς-συμπλήρωμα στη λειτουργία του σχολείου.
Επιπλέον αυτών, μέσα σε αυτήν την χρονιά, οι γονείς των σχολείων της περιοχής μας, μέσω της  Ένωσης Γονέων καταφέρατε να μειώσετε στο μισό το εισιτήριο των ΚΤΕΛ για τα παιδιά σας και για όλα τα παιδιά κάτω των 18 ετών, σε όλη την Ανατολική Αττική.
Αυτά τα παραπάνω, είναι μόνο όσα αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ανολοκλήρωτες μένουν ακόμη και άλλες δράσεις, για τις οποίες θα χαιρόμαστε καθ’ όλη την ερχόμενη και τις ερχόμενες χρονιές.
Είναι άραγε θα πει κανείς αυτά αρκετά; Εμείς, το ΔΣ από τη μεριά μας απαντάμε «ΟΧΙ».
ΟΧΙ, επειδή τα παιδιά μας αξίζουν πολύ περισσότερα.
ΟΧΙ, επειδή τα παιδιά μας πηγαίνουν σε ένα δημόσιο και όχι ιδιωτικό σχολείο, όπου οι γονείς ΕΣΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ, δεν υποχρεούνται να συνεισφέρουν οικονομικά για την επίτευξη των αυτονοήτων.
Και ποια είναι τα αυτονόητα;
Είναι ότι το σχολείο πρέπει να έχει εκπαιδευτικούς, πρέπει να έχει εξοπλισμό, πρέπει να έχει επαρκές προαύλιο, πρέπει να έχει παιχνίδια προαυλίου, πρέπει να έχει βοηθητικές αίθουσες για ειδικά μαθήματα, πρέπει να έχει μια απομονωμένη βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, πρέπει να έχει πρόβλεψη για άνετη πρόσβαση τραυματιών και ανθρώπων με κινητικές ανάγκες, πρέπει να έχει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που να μη χρησιμοποιείται ως αίθουσα διδασκαλίας λόγω ελλείψεως χώρου στέγασης, πρέπει να έχει στέγαστρα για την άθληση και τον αυλισμό κατά τις βροχερές, αλλά και τις πολύ ζεστές ημέρες, πρέπει να έχει συστήματα δροσισμού για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και μάλλον και αρκετά άλλα πράγματα τα οποία είναι υποβοηθητικά μιας σύγχρονης εκπαίδευσης.
Μπορούμε να τα κάνουμε εμείς όλα αυτά; Μπορείτε να τα κάνετε ΕΣΕΙΣ όλα αυτά; Η απάντηση η δική μας είναι απερίφραστα «ΝΑΙ».
Πρέπει να τα πληρώσουμε; Η απάντηση η δική μας είναι: Τα έχουμε ήδη πληρώσει, απλά περιμένουμε εδώ και χρόνια την παράδοση όσων έχουμε αγοράσει με τους φόρους μας και τα δημοτικά τέλη.
Έπρεπε λοιπόν να προβούμε σε αυτές τις κινήσεις βελτίωσης με δικά μας έξοδα; Νομίζουμε πως έπρεπε, γιατί κάνουμε άλλη μια θυσία για ό,τι καλύτερο έχουμε, τα παιδιά μας.
Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να ζητάμε αυτά που έχουμε αγοράσει. Και αυτό ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ μέσω αντιπροσώπων, όσο δραστήριοι, ικανοί, καλοί, καταφερτζήδες, δημοσιοσχετίστες είναι αυτοί. Αυτό γίνεται μόνο με προσωπική παρουσία.
Και για να εκφράσουμε και ένα παράπονο, όλα τα παραπάνω επετεύχθησαν, με τη συμμετοχή και την προσωπική παρουσία ελαχίστων. Φανταστείτε λοιπόν πόση δύναμη θα είχαμε να απελευθερώσουμε εαν δρούσαμε περισσότερο συλλογικά.
Να θυμηθούμε εδώ τις κινητοποιήσεις της Ένωσης Γονέων για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών με τη συμβολική κατάληψη της Λ. Λαυρίου και τις παραστάσεις μας στο Υπουργείο Παιδείας και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Παιδείας στην Παλλήνη. Τι αποτελέσματα θα μπορούσαν όλα αυτά να έχουν, αν είχαν τη δυναμική παρουσία μας, που αξίζει στα παιδιά μας;
Περιμένουμε το καλοκαίρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την παιδεία. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες νέες καταστάσεις, τις οποίες δε γνωρίζουμε. Ο ρόλος μας ως πολίτες, έχετε φαντάζομαι διαπιστώσει, ότι δεν εξαντλείται στις εκλογές. Πρέπει να είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο, με ανοιχτά μυαλά, με ελεύθερη βούληση και θάρρος γνώμης, ώστε να λειτουργήσουμε ως κοινωνία, υπέρ της υπεράσπισης της εκκολαπτόμενης μελλοντικής κοινωνίας που ελπίζουμε να είναι καλύτερη. Εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό και από εμάς.
Ευχαριστούμε τη διευθύντρια, τους εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό του σχολείου. Η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή. Η κα Πυργέρου, στην πρώτη χρονιά της στα νέα της καθήκοντα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη ως προς την επικοινωνία, πρωτοβουλίες και άμεση δράση για επίλυση προβλημάτων. Η ενωμένη δράση εκπαιδευτικών και γονέων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επίλυση προβλημάτων και υποστήριξη της σχολικής ζωής των παιδιών μας. Σε αυτήν την καλή συνεργασία προσβλέπουμε και στο μέλλον.
Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν το σχολείο και τα παιδιά μας, όλους που προσέφεραν λίγο από το χρόνο τους για να κάνουν το σχολείο μας καλύτερο. Και αυτοί ξέρουν ποιοι είναι.
Αποχαιρετούμε με αγάπη και καμάρι τους αποφοίτους μας και τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία στο Γυμνάσιο και στην υπόλοιπη ακαδημαϊκή τους πορεία, που ευχόμαστε να είναι ένα ευτυχισμένο ταξίδι.
Καλό καλοκαίρι!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μαρκοπούλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου